20 Eylül 2015 Pazar

Kumdan Kale Mucizesi

Liglerde 1991-1992 sezonu bitmiş, o yıl Avrupa Şampiyonası'na katılamayacak olan Danimarkalı futbolcular güzel dünyanın güzide tatil beldelerinde tatil yapmaya başlamışlardı. Ancak tatil planlarını iptal edecek bir habere bu kadar sevinecekleri hiçbirinin aklına gelmezdi.

O dönem sekiz takımla düzenlenen turnuvaya katılma hakkı elde eden ancak ülkede çıkan iç savaş ve bölünme süreci nedeniyle turnuvadan çekilen Yugoslavya'nın yerine, eleme gruplarında Yugoslavya'nın ardından ikinci sırada yer alan Danimarka turnuvaya davet edilmişti.

İsveç'te yapılan 1992 Avrupa Şampiyonası'nın destanı burada yazılmaya başlamıştı. Danimarka Milli Takımı oyuncuları apar topar plajlardan toplandı. Danimarka futbolunda ismi altın harflerle yazılı olan Michael Laudrup, o zaman ki Milli Takım hocası olan Richard Møller Nielsen'in oyun sistemini beğenmemiş yahut denizden, plajlardan kopmak istememiş olacak ki takımla şampiyonaya gelmeyi reddetmişti.

Yalnızca televizyondan izleyebilecekleri şampiyonada artık onların da söyleyecekleri vardı! 


İSVEÇ,İNGİLTERE,FRANSA...
Danimarka, Şampiyonaya geldiği için şanslı, ölüm grubuna düştüğü için oldukça şanssızdı. Ölüm grubu dediğime bakmayın zaten iki grup vardı ve yalnızca 8 takım kupa için mücadele edecekti.

İlk tur grupta İngiltere'yle 0-0 berabere kalan Danimarka, önce İsveç'e 2-1 yenilmiş grubun son maçında ise Fransa'yı 2-1 yenmeyi başarmıştı. Peter Schmeichel, Flemming Povlsen, Henrik Larsen gibi yıldızlara sahip Danimarka gruptan çıkarak ilk sürprizine imza atmıştı.

Danimarka grupta ikinci olmuş ve çapraz eşleşmeyle Van Basten'li, Koeman'lı, Bergkamp'lı Hollanda'nın rakibi olmuştu. Formaların sırtında isim yazılı olan ilk turnuva olan şampiyonada ismini alemlere tanıtmak isteyen bir Danimarkalı sahneye çıkmıştı, Henrik Larsen...

Larsen, Hollanda ağlarına 2 gol yollamış Danimarka penaltılarla Hollanda'yı saf dışı ederek finale yükselmişti.

Plajda kumdan kale yapan Danimarkalı futbolcuların kupaya uzanmak için şimdi gerçek kalelere ihtiyaçları vardı.


Futbol otoritelerine göre Danimarka'nın finalde, yıldızlar topluluğu Almanya'ya karşı şansı yoktu. 26 Haziran 1992 günü Vikingler, Larsen ve Vilfort'un attığı gollerle Almanya'yı 2-0 mağlup edip kupaya uzanırken bu anı yaşayan milyonlarca futbol severe çocuklarına hatta torunlarına anlatacak bir hatıra bırakmıştı.

Tarih yazan Vikingler, yıllarca konuşulacak bir turnuvayı kazanıp, tatillerine boyunlarındaki madalya ile daha derin denizlerde devam edeceklerdi...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder